Gdje sam?

Platforma 112: preporuke novoj vlasti za vladavinu prava

Izvještaj organizacija civilnog društva o prvih 112 dana nove vlasti s preporukama za učinkovito djelovanje do kraja 2012. godine predstavljen je u petak, 20. travnja 2012. na okruglom stolu u Saboru.

Platforma 112 okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, koje su u 112 zahtjeva, upućenih svim političkim opcijama uoči parlamentarnih izbora, definirale prioritete i konkretne mjere za Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Mi tražimo i očekujemo dosljednost i političku odgovornost nove vlasti, ali i svih drugih političkih aktera i institucija, za stvarna i trajna poboljšanja u pet prioritetnih, međusobno povezanih, područja:

(1) stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi
(2) kvaliteta demokracije
(3) borba protiv korupcije i javni interes
(4) ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi
(5) nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Izvještaj organizacija civilnog društva o prvih 112 dana nove vlasti s preporukama za učinkovito djelovanje do kraja 2012. godine predstavljen je u petak, 20. travnja 2012. na okruglom stolu u Saboru. Uz opću ocjenu s istaknutim glavnim pozitivnim pomacima i propustima, osvrnuli smo se i na pozitivne i negativne promjene u pojedinim tematskim područjima Platforme. Za učinkovito djelovanje vlasti tijekom ove ključne, prve godine mandata, unutar Izvještaja objavili smo i preporuke novoj vlasti s obzirom na prepoznate prioritete i probleme u području demokratizacije, kao i daljnje zagovaračke aktivnosti članica Platforme 112. Sažetak ocjene s pregledom na bitne pozitivne, ali i negativne trendove možete pročitati ovdje.

Uz uvodni govor Paola Berizzija, savjetnika u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, koji je pozdravio ovu inicijativu te naglasio važnost komentara civilnog društva za Europsku uniju, odnosno izvještaje Europske komisije o napretku Hrvatske, na okruglom stolu sudjelovali su i brojni saborski zastupnici. Šime Lučin (SDP) istaknuo je kako je sada još kratko vrijeme za velike promjene u radu nove vlasti, no da će vrlo rado dati svoje mišljenje, te dapače biti kritičan na sljedeći izvještaj Platforme 112 koji je najavljen za jesen. HNS-ovi zastupnici Goran Beus Richembergh, Boris Blažeković te Igor Kolman također su izrazili podršku organizacijama koje čine Platformu 112. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić predstavio je i svoj Izvještaj o radu za 2011. te naglasio kako se neka područja djelovanja Platforme 112 i njegovog rada isprepliću. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pohvalila je rad na izmjenama izbornog zakonodavstva s obzirom na problem glasanja osoba s inavaliditetom, s posebnim naglaskom na osobe lišene poslovne sposobnosti, osobe smještene u institucijama poput bolnica, domova...

Nakon okrugog stola, članovi Platforme 112 podijelili su Izvještaj klubovima zastupnika te odborima i povjerenstvima Hrvatskog sabora.

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 nastavit će – pojedinačno i zajednički - sa svojim zagovaračkim, ali i istraživačkim aktivnostima u svrhu praćenja djelovanja vlasti i utjecaja na provedbu zahtjeva Platforme 112. U listopadu 2012. bit će objavljen sljedeći Izvještaj Platforme 112, s fokusom na procjenu provedbe svega što je nova vlast obećala da će poduzeti kako bi Hrvatska uistinu postala i opstala kao zemlja vladavine prava. Podsjećamo da je Platforma 112 aktivno uključena i u praćenje obveza proisteklih iz pregovora s EU te će ovaj Izvještaj poslužiti kao nadopuna za izvještaj Europske komisije o nastavku reformi u Poglavlju 23 (travanj 2012.) kao i za naredno godišnje Izvješće o napretku (listopad 2012.).

IZVOR: www.gong.hr