Gdje sam?

Pismo podrške Zelenoj akciji

Poštovani/e, potaknuti viješću o podizanju prekršajne prijave protiv Zelene akcije od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pred Prekršajnim sudom u Zagrebu ovim smo putem odlučili javno iskazati svoje negodovanje navedenim činom.

Volonterski centar Zagreb sa Zelenom akcijom već godinama surađuje te smo dobro upoznati s iznimnom kvalitetom i profesionalnošću rada ove udruge. Prosvjedne akcije poput one izvedene 12. ožujka 2009. pred zgradom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predstavljaju rijedak primjer nenasilnog građanskog bunta kojim se nastoji upozoriti i utjecati na negativne pojave u našem društvu i njegovim institucijama. Njima se provode u djelo neka od najviših prava koja građanima ove zemlje garantira Ustav Republike Hrvatske – pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed te pravo na slobodno izražavanje svoga mišljenja.

Iz svih spomenutih razloga uvjerenja smo da prosvjedni performansi Zelene akcije predstavljaju djelovanje ne samo iznimno poželjno za društvo u procesu tranizicije i izgradnje institucija već upravo neophodno za njegovu demokratizaciju i ostvarivanje najviših vrednota zajamčenih člankom 3. Ustava Republike Hrvatske svim njezinim građanima.

Stoga izražavamo kako podršku Zelenoj akciji tako i ozbiljnu zabrinutost radi ovakvih postupaka jednog tijela javne vlasti koje bi u svome radu trebalo štititi i promicati sve spomenute vrijednosti služeći na dobrobit svakog građanina i građanke Republike Hrvatske.

Nadamo se da će nadležne institucije, osobito one namijenjene zaštiti i razvoju civilnog društva, promptno i pravodobno reagirati te da će Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva što prije povući ovu prekršajnu prijavu.

Tim Volonterskog centra Zagreb

Pismo podrške Zelenoj akciji download (68 kB)