Gdje sam?

Održana konferencija o značaju i ulozi volontera ususret Europskoj godini volontera

U Zagrebu je 24.11.2010., održana konferencija „HRVATSKA USUSRET 2011. - EUROPSKOJ GODINI VOLONTIRANJA: ZNAČAJ I ULOGA KOORDINATORA VOLONTERA“. Konferencija je održana u hotelu „Internacional“ u kojem se okupilo oko 120 sudionika, a zajednički su je organizirali Hrvatska mreža volonterskih centara i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz partnerstvo s projektom TACSO - Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva.

Konferenciju je uz Erola Akdaga, atašea za ljudska prava, manjine i civilno društvo Delegacije EU u Hrvatskoj svečano otvorio Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. „Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 2009. godine ima potpisan ugovor s četiri regionalna volonterska centra u RH koje će i dalje planirati kao važne strateške partnere u izgradnji volonterske inforastrukture i razvoja volonterstva u Hrvatskoj. To su Volonterski centar Osijek, Volonterski centar Zagreb, Udruga za razvoj civilnoga društa SMART - Volonterski centar Rijeka i Udruga MI-Volonterski centar Split,“ kazao je Adanić, koji ujedno i predsjedava Povjerenstvu za obilježavanje 2011. kao Europske godine volontiranja. Također je naglasio kako će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tijekom 2011. posebnu pozornost posvetiti promociji volonterskog rada u Hrvatskoj. „Vrlo je važno poticati razumijevanje volonterstva kao vrednote na kojoj počiva civilno društvo i kao načina promocije aktivnog građanstva. Volonterke i volonteri nikako se ne smiju smatrati naprosto besplatnom radnom snagom, riječ je o motiviranim i entuzijastičnim ljudima koji su svjesni toga da najviše dobivamo upravo kad najviše dajemo drugima,“ protumačila je Aida Bagić, savjetnica TACSO projekta u Hrvatskoj, koji se u organizaciji i provedbi ove velike konferencije o volonterstvu istaknuo kao važan partnerski projekt.

Nakon cjelodnevnog programa na konferenciju se osvrnula i Nives Ivelja, ispred Hrvatske mreže volonterskih centara: „Na današnjoj konferenciji smo doista okupili mnogobrojne koordinatore volontera, predstavnike udruga neprofitnih organizacija civilnog društva, te otvorili bitno pitanje kako dalje razvijati volonterstvo u Hrvatskoj, s obzirom da već imamo višegodišnje iskustvo i iskustvo primjene zakona te iza sebe kvalitetan rad na edukacijskim programima. “

Održana konferencija o volonterstvu prema zaključcima organizatora iz Hrvatske mreže volonterskih centara direktno je doprinijela unapređenju kapaciteta za provedbu volonterskih programa u ustanovama i organizacijama civilnog društva kroz rad koordinatora volontera.