Gdje sam?

Obilježavanje 5. prosinca - Međunarodnog dana volontera

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera Volonterski centar Zagreb provodi kampanju u razdoblju od 2. – 20. prosinca 2014.

Međunarodni dan volontera (MDV) slavi sve aspekte volontiranja i posebnu pozornost poklanja volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom postaju pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici. Kampanjom se građanima nastoji približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i dati primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu.

MDV se u svijetu obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela rezoluciju 40/212 kojom državama članicama preporuča poticanje volonterskog rada.

Ove godine, Volonterski centar Zagreb obilježit će Međunarodni dan volontera nizom različitih aktivnosti:

Edukacija koordinatora i edukatora o menadžmentu volontera
U suradnji s udrugom CEDAR, VCZ će 2. i 3. prosinca 2014. u Krapini i u Zagrebu održati edukacije na temu volonterstva za više od 150 učenika srednjih škola. Isto tako, edukacije o volontiranju održat će se i tijekom prosinca u nekoliko škola u gradu Zagrebu.

Kampanja “Very Important Volunteers: generacija 2014.”
Od 5. – 20. prosinca trajat će kampanja pod nazivom "VIV – Very Important Volunteers: generacija 2014.“. Radi se o internet i Facebook kampanji kojoj je cilj svakodnevno promovirati volontere i volonterke, ali i koordinatore volontera koji djeluju u sklopu volonterskih programa u srednjim školama te koji su dali značajan doprinos volonterskoj zajednici, ali i razvoju volonterskih programa u sklopu odgojno-obrazovnih ustanova. Ove godine, u kampanju je uključeno 5 koordinatora volontera koji djeluju u odgojno-obrazovnim ustanovama te 11 volontera - članova volonterskih klubova u srednjim školama u sjevernoj Hrvatskoj.

Volonterijada
5. prosinca 2014. održat će se Volonterijada - volonterska proslava na kojoj će biti dodijeljene nagrade svim volonterima uključenima u VIV kampanju, ali i mnogobrojnim volonterima Volonterskog centra Zagreb koji pružaju stalnu podršku u organizaciji i izvedbi svih aktivnosti tokom cijele godine.

Raspisivanje natječaja za “Volonterski Oskar”
Već tradicionalno, 15. prosinca Volonterski centar Zagreb službeno raspisuje natječaj za „Volonterski Oskar“ – nagradu za zagrebačkog volontera/volonterku godine koja će biti dodijeljena u veljači 2015. godine.