Gdje sam?

Naučite ponešto o bioetici!

Centar za kulturu «Trešnjevka» organizira projekt pod nazivom «BIOETIKA – pitanja života i smrti» koji se realizira kroz ciklus predavanja, radionica i tribina, koristeći interaktivne i participativne metode rada, a uz sudjelovanje vrsnih stručnjaka za pojedine teme.

Bioetika je relativno mlado, ali već etablirano područje interdisciplinarne i pluriperspektivne rasprave o etičkim problemima koji se tiču života u širokom spektru pitanja objedinjenih tim pojmom.

S jedne strane, radi se o onim problemima s kojima se u znanstveno-tehnološkom dobu suočava čovjek (ljudski život, zdravlje i tjelesnost), a s druge strane, o problemima koji se tiču i drugih, ne-ljudskih živih bića, te prirode u cjelini.

Iako je znanstveno-teorijski pristup ključni element bioetike, ona zahtijeva i institucionalno (pravno-političko) djelovanje, te građanski angažman. Razlog tome je činjenica da se bioetička pitanja tiču svakog čovjeka, pa u njihovom razmatranju baš svatko može i treba dati svoj doprinos, bez obzira na stupanj obrazovanja, religijsku i svjetonazorsku opredijeljenost, društveni status, itd.

Stoga ovaj projekt želi teorijska bioetička pitanja približiti najširem građanstvu, ali i bioetičke rasprave obogatiti ne-znanstvenim prinosima, za što je neposredni dijalog o pitanjima života i smrti najbolji put.

Raspored predavanja pronađite ovdje!