Gdje sam?

Lokalni volonterske centar "Zvono" Belišće novi član HMVC-a

Upravni odbor Hrvatske mreže volonterskih centara na sjednici je 11.11. 2013. prihvatio kandidaturu za punopravno članstvo Lokalni volonterski centar "Zvono" Belišće. Dobrodošli ''Zvono''!

Lokalni volonterski centar "Zvono" Belišće, djeluje pri Udruzi za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Zvono promovira vrijednost, važnost i doprinos volontiranja u rješavanju problema u lokalnoj zajednici te prikazuje volonterstvo kao pravo i mogućnost koja je svima od koristi. Ciljevi centra su izmeđuostalog promoviranje volonterstva u loklanoj zajednici, razmjena inoforacija o ponudi i potražnji volontera te osigurati kvalitetnu edukaciju iz menadžementa volontera.

Lokalni volonterski centar „Zvono“, provodi i projekt pod nazivom „Zrno“. Tim projektom, osim nastavka promocije volonterstva u gradovima Belišću i Valpovu, proširuje se svijest o volontiranju i na djecu i mlade u Osnovnim školama u Petrijevcima, Ladimirevcima, Bizovcu i Veliškovcima. Početkom školske godine započele su i radionice pod nazivom „Zavolontiraj se“, koje su uspješno prošli učenici viših razreda svih navedenih škola. Kroz zanimljive i kreativne radionice učenici su učili što je volonterstvo. Prema njihovim riječima, radionice su bile zanimljive i poticale su ih na razmišljanje o volontiranju, pomaganju osobama u svojoj okolini i otkrivanju novih vrijednosti. Nakon što u drugom polugodištu radionice prođe još po jedan razred iz svake škole, u svim mjestima biti će organizirana radna akcija kojom će se pokazati volonterski duh i rad mladih mještana tih mjesta. Za učenike valpovačke Srednje škole bio je otvoren natječaj za izradu vizualnog identiteta projekta „Zrno“. Tema je: stvaramo nešto novo i dobro u socijalnoj interakciji, međugeneracijskoj povezanosti i vršnjačkoj toleranciji. Osim tih aktivnosti, volonteri LVC-a „Zvono“ sudjelovali su u akciji „Hrvatska volontira 2013.“ posjetom Panona festu u Erdutu, na Turniru „Čovječe ne ljuti se“ i na 7. Festivalu bundeva u Belišću. Projekt „Zrno“ financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Udruga Zvono odlukom agencije za mobilnost i programe EU dobila je akreditaciju za volontere kojom se odobravaju aktivnosti slanja volontera u okviru Europske Volonterske Službe. Nakon ove radionice voditeljica je sudjelovala na edukaciji iz područja menadžmenta volontera te stekla potrebna znanja i vještine za koordinatoricu volontera. Volonteri, osim što svakodnevno u poslijepodnevnim satima, prema mogućnostima, sudjeluju u redovitom programu Udruge pomažu i kod uređenja Citadele. Podsjetimo, Citadela je projekt udruge Zvono pokrenut 2007. godine. Prostorije koje se nalaze u neposrednoj blizini Ribičkog doma, udruga Zvono dobila je u koncesiju od Hrvatskih šuma. Nakon uređenja prostorija i okoliša ovaj će prostor služiti kao kamp za mlade.

Tijekom ljetnih mjeseci na Citadeli se odvijaju ljetne radionice pod vodstvom volontera. Pomažu korisnicima usvojiti nova znanja, steći nove vještine, a istovremeno uživaju u lijepom okolišu.

Njihov rad prepoznat je i na višoj instanci te je udruga Zvono 2010. godine dobila regionalnu nagradu za promicanje volonterskog rada, a vrhunac postignuća bila je državna nagrada za promicanje volonterizma. Nagradu je Mirjani Anić, predsjednici Udruge uručila Jadranka Kosor, premijerka Republike Hrvatske.

IZVOR: http://www.volontiram-hrvatska.hr/novosti/item/190-lokalni-volonterske-centar-zvono-belisce-novi-clan-hmvc-a