Gdje sam?

Krizno volontiranje – solidarnost s potresom pogođenim područjima

Najveća snaga volontiranja nalazi se u slobodnoj i dobroj volji da budemo tu za druge, za zajednicu. Ljekovito je vidjeti koliki broj ljudi se želi angažirati i pritrčati u pomoć. Ipak, krizne situacije imaju svoje zakonitosti. Važno je osigurati ciljanu, smislenu, sigurnu i dugotrajnu pomoć. Građani koji su pogođeni potresom trebati će pomoć mjesecima koji slijede, zato je važno stvoriti okvir za dugotrajnu i kontinuiranu podršku, usklađenu s radom nadležnih institucija. Uspostavljanje sustava kriznog volontiranja kao dio suvremene civilne zaštite više je nego potrebno i važno.

Hvala svim građanima koji su u ovim opasnim i teškim trenucima svoje vrijeme i sredstva posvetili građanima na područjima pogođenim potresom. Pomozimo im da se lakše nose s posljedicama teške nepogode i nastavimo zajedno graditi solidarno i humano društvo. U nastavku vam izlažemo relevantne informacije o uključivanju u volonterske aktivnost te o mogućnostima materijalnih i financijskih donacija, uz opća načela kriznog volontiranja kojih bismo se trebali pridržavati. 

1. Važno je pratiti upute nadležnih tijela i organizacija. Na područje Sisačko-moslavačke županije upućene su sve raspoložive operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe iz svih područja Republike Hrvatske i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s potrebnom opremom. Želite li pomoći, osim odlaska na potresom pogođena područja, možete to učiniti i na druge načine, doniranjem financijskih sredstva ili humanitarnom pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće i slično u koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križem i drugim organizacijama u vašem gradu. Javite se vašem najbližem Volonterskom centru ili gradskom društvu Crvenog križa.

·        Detaljne upute o načinu doniranja novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa.

·        Crveni križ Zagreb objavio je detaljne upute za donacije i pomoć pogođenima potresom u Petrinji i Sisku. Također, na web stranici Crvenog križa Zagreb možete naći upute i poveznicu za uključivanje u volonterske aktivnosti GDCKZG

·   Zaklada SOLIDARNA i Fond 5.5 pokrenuli su Hitnu donatorsku akciju – SOLIDARNO S PETRINJOM I SMŽ

·        Na novo izrađenoj aplikaciji Pomozimo žrtvama potresa možete iskazati svoju ponudu za osiguravanje smještaja onima koji su ostali bez doma.

·      Oaza Joyful Kitchen dijeli tople i zdrave obroke građanima pogođenima potresom, a možete ih podržati kroz Food for life kampanju.

·    Udruga Mali zmaj pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja potrepština za stradale u potresu. Na njihovoj Facebook stranici pronađite informacije kada i gdje donirati.

2. Svatko tko organizira volonterske aktivnosti, bilo u formalnom ili neformalnom obliku, treba biti svjestan odgovornosti za sigurnost svih uključenih, kako volontera tako i korisnika. Organizator je dužan upoznati volontere s mogućim rizicima.

3. Volontiranje je dobrovoljna aktivnost svakog pojedinca, odluka koju svatko donosi za sebe, i koja jedino tako može snažno doprinijeti kvaliteti ljudskih veza i našem društvenom kapitalu. Prema Zakonu o volonterstvu samostalnu odluku o volonterskom angažmanu mogu donijeti sve punoljetne osobe. Osobe od 15 do 18 godina trebaju pisanu suglasnost roditelja ili skrbnika. Mlađi od 15 godina volontiraju u organiziranim oblicima s ciljem odgoja i obrazovanja za volontiranje.

4. Iskreno se nadamo da će lokalne samouprave i stožer civilne zaštite pronaći način uspostavljanja organiziranih službi pomoći i podrške u suradnji s organizacijama civilnog društva, a koje će na odgovoran način uključivati volontere i smanjiti rizike.

5. Facebook i druge neformalne grupe okupljaju ljude koji žele pomoći drugima, ali teže dopiru do onih kojima je pomoć potrebna, zato je korisno da prije svega spremnost na volontiranje iskažete lokalnim stožerima civilne zaštite ili nekoj od organizacija koje su već uključene u pomoć i podršku u vašoj zajednici (najčešće se radi o društvima Crvenog križa, volonterskim centrima i sl.). Hrvatski Crveni križ nudi više načina uključivanja u volontiranje.

6. Osim podrške u nabavci životnih potrepština, važno bi bilo osigurati i psihološku podršku za sugrađane. Ovo je jedna od aktivnosti koja također može biti organizirana na razini lokalne samouprave, a u koju se mogu uključiti volonteri stručni za ovu vrstu podrške. Ako posjedujete ove vještine i znanja javite se Društvu psihologa Sisačko moslavačke županije:   psihologijasmz@gmail.com

7. Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri mogu poslužiti kao dobar resurs u podršci kvalitetnom organiziranju volontera i poduzimanju najboljih strategija za smanjenje svih vrsta rizika.

 

 

Dio sadržaja preuzet s web stranice Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.