Gdje sam?

Izabrane pobjednice natječaja „Studiraj i svijetom volontiraj“

U sklopu promotivne kampanje međunarodnih volonterskih kampova „Volontiraj i proputuj svijet“, VCZ je početkom ožujka pokrenuo svoj prvi Facebook natječaj „Studiraj i svijetom volontiraj“ namijenjen studentima s područja Hrvatske, koji je završio u utorak 7. travnja 2015. godine.

Kandidati su trebali osmisliti i napisati priču o važnosti volontiranja i motivima sudjelovanja na volonterskim kampovima. Na natječaj se prijavilo 15 studenata s raznih fakulteta, a svaka pristigla priča bila je posebna na svoj način te je ekipa VCZ-a teškom mukom odabrala njih 6, koje su potom bile objavljene na službenoj Facebook stranici.

Facebook članovi lajkali su svoje favorite i odabrali tri najbolje priče koje su osvojile VCZ-ov Volonterski Putni Paket. Tako naše pobjednice u tom paketu očekuju platnena torba VCZ-a s publikacijama o volontiranju, pokrivanje naknada za participaciju (300 kn) i administrativne troškove sudjelovanja na međunarodnim projektima (100 kn).

Tri nagrađene priče možete pročitati u nastavku:


Volim volontiranje zamisliti kao kvaku na vratima koju, ako primimo, otvara jedan čaroban svijet novih iskustva, osjećaja povezanosti s ljudima koje smo tek upoznali, ali nas spaja isti cilj. Volontiranje je dobrovoljan rad što znači da volonteri rade svoj posao jer ga istinski žele raditi, sa srcem i dušom i dati jedan autentičan dio sebe svijetu. Jer tko bi radio nešto što ne želi i to još besplatno?

Ne, ono što se dobije volontiranje premašuje bilo kakvu materijalnu korist. Dobiješ uspomene koje će trajati cijeli život i koje si stvorio s ljudima koji će zauvijek činiti jedan mali dio tebe. Dobiješ nešto što ti obogaćuje dušu, a ne džep. Dobiješ vjeru i nadu. Vjeru da djelovanje uvijek ima smisla pa čak i onda kada nam okolnosti ne idu na ruku i nadu da će naše djelovanje učiniti pozitivnu promjenu, ma koliko ona mala bila. Zašto želim sudjelovati na međunarodnom volonterskom kampu?

Osim iznad navedenih razloga, prošla je skoro godinu dana od mog zadnjeg volontiranja na Festivalu jednakih mogućnosti koji me oduševio i gladna sam novih iskustva i izazova, ali ovoga puta na višoj, međunarodnoj razini. Želim izaći "van u svijet" i dati svoj doprinos te ponovno osjetiti tu pozitivnu energiju nasmijanih lica.

MARIJANA BOKUN,
studentica Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu


24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 4 tjedna mjesečno i 12 mjeseci godišnje imamo priliku iskočiti iz okvira i biti ono što uistinu jesmo. Iz godine u godinu imamo mogućnost običnu i dosadnu svakodnevnicu pretvoriti u prekrasnu priču i u nju uključiti ljude oko sebe.

Možemo šetati gradom u lovu na nasmiješena lica slučajnih prolaznika, umjesto da spuštene glave gledamo u tlo ostavljajući ustaljene korake za sobom. Možemo trčati i zabaviti se na kiši koja većini ljudi pokvari dan i poremeti planove. Smijati se dok nam ne ponestane zraka. Možemo pružiti ruke izgubljenima i povesti ih sa sobom. Podijeliti svoju sreću s onima koji na nju zaboravljaju. Nesebično voljeti ljude i vjerovati u njih. Uživati u različitostima i kroz to naučiti nešto novo. Možemo pokušati svakome otkriti ljepotu u sitnicama koje tako često ne primjećuju. Upravo volontirajući, svu ljubav koju pronađemo u sebi imamo priliku darovati drugima.

Ponekad nećemo postići ništa, ali jednom ćemo možda promijeniti nečiji život na bolje. Iskrena ljubav prema ljudima ne treba volonterske sate, priznanja ili potvrde; pomaganje je važnije od toga, a prilike za takvu vrstu djeljenja svuda su oko nas - 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, 4 tjedna mjesečno i 12 mjeseci godišnje. Ne zaboravimo na njih.

DORA STILIN,
studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci


Volontirati - ulagati vrijeme da bi obogatili srce. Želim sudjelovati na međunarodnom volonterskom kampu, jer „rijetko nam se ukaže prilika za velika djela ali svijet je pun prilika za učiniti mala“.

ANA CESAREC,
studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu