Gdje sam?

Informativni dan o programu Mladi na djelu

Agencija za mobilnost i programe EU održala je 29. siječnja '09. Informativni dan o programu Mladi na djelu. U prostorijama Delegacije Europske komisije u RH u 10h sakupilo se oko 70-ak udruga i organizacija koje se bave mladima. Naša bivša EVS volonterka, a sada zaposlena članica VCZ tima Raffaella d'Apolito predstavila je jednogodišnji EVS projekt u kojem je sudjelovala kao volonterka VCZ-a.

Nakon uvodnog govora državnog tajnika MOBMS-a mr.sc. Stjepana Adanića uslijedio je i kratki uvod od strane privremene ravnateljice Agencije Tine Šarić, nakon čega su više o povijesti i mogućnostima samog programa više rekli gosti, predstavnici Europske komisije, Giorgio Guazzugli Marini i Marzia Conte.

Predstavinice Agencije najavile su nam da ćemo projekte moći prijavljivati već 1. travnja i to u okviru slijedećih potprograma (tzv. akcija): 1.1. razmjena mladih, 2. europska volonterska služba i 4.3. osposobljavanje i umrežavanje osoba aktivnih u radu s mladima i organizacijama mladih a saznale/i smo također da će prioriteti Agencije za 2009. godinu biti podržati razmjene manjih grupa te individualni EVS.

Naša bivša EVS volonterka, a sada zaposlena članica VCZ tima Raffaella d'Apolito predstavila je jednogodišnji EVS projekt u kojem je sudjelovala kao volonterka VCZ-a. Uz nju, primjere dobre prakse predstavili su i Vesna Totić iz udruge Suncokret – Oljin iz Zagreba, Nemanja Spasenovski iz CNC-a iz Osijeka.

Na samom kraju prezentacije ostalo je vremena i za pitanja udruga/organizacija. Među najzanimljivijima našlo se i pitanje pravnog okvira boravka međunarodnih volontera u RH te poteškoćama dobivanja volonterske vize. Kao javno tijelo, Agencija nam je obećala da će dati sve od sebe u lobiranju kod institucija nadležnih za izdavanje volonterske vize da se taj proces ubrza a projekti počinju na vrijeme što trenutno nije slučaj.