Gdje sam?

Hrvatska volontira - VCZ i prijatelji u akciji

„23. rujna Hrvatska se zavolontirala pa ni mi nismo mogli propustiti tu priliku! U želji da pomognemo i svoje vrijeme poklonimo zajednici koja će ovu godinu htjeti posebno brzo zaboraviti, zaputili smo se u Čučerje, čiji građani još uvijek rade na sanaciji posljedica potresa iz ožujka ove godine. Zato smo odlučili staviti baš Čučerje na ovogodišnju volontersku kartu Hrvatske i pripremili niz akcija u suradnji s izrazito pristupačnim i dragim suradnicima iz OŠ Čučerje, u čijem smo dvorištu proveli čak 3 volonterske akcije.“

Volonterski doručak

Kako bolje otvoriti jubilarnu desetu godinu Hrvatska volontira od zdravog doručka? Uostalom, tko je vidio krenuti u radne akcije praznih trbuha?

Srijeda 23.9., jutro izgleda obećavajuće i vedro. Potrpali smo se u auto i ponijeli pola uredskih stvari za ‘nikad ne znaš za što ti može trebati’. Dostava doručka stiže, u školi nas već očekuju, svi smo veseli i ponosni na sebe kako imamo stvari pod kontrolom. Zvoni mobitel. Već znate da smo se prerano poveselili. Javlja nam glazbenik koji je trebao dodatno uljepšati volonterski doručak da se razbolio. Imamo li sve pod kontrolom? Ma imamo - pjevat ćemo svi zajedno volontersku himnu!

I zaista je nas 50-ak zajednički otpjevalo himnu u vanjskom prostoru Osnovne škole Čučerje u kojem smo poslužili doručak i podružili se prije početka akcija. OPG Smid iz Čučerja, Iris i Branimir delicije i braniteljska zadruga Arka naša dostavili su nam zdravi muffine, voće, džemove, namaze, štrudle i voćkice, za svakog ponešto. I dok su volonteri uživali u delicijama, mi smo im ispričali što nas sve čeka od akcija taj dan, ali i koje su sve aktivnosti najavljene u ostatku Hrvatske za vrijeme trajanja manifestacije.

Na doručku su, uz brojne volontere, bili i naši partneri i prijatelji iz OAZA-e, INA-e, OŠ Čučerje i MO Čučerje, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, tvrtke Unilever, Dumovca, Krijesnice i Pravne klinike.

Ok, svi su siti, svima smo se zahvalili poimence, idemo, akcija!

 

VOLONTERSKE AKCIJE U OŠ ČUČERJE

23. rujna Hrvatska se zavolontirala pa ni mi nismo mogli propustiti tu priliku! U želji da pomognemo i svoje vrijeme poklonimo zajednici koja će ovu godinu htjeti posebno brzo zaboraviti, zaputili smo se u Čučerje, čiji građani još uvijek rade na sanaciji posljedica potresa iz ožujka ove godine. Zato smo odlučili staviti baš Čučerje na ovogodišnju volontersku kartu Hrvatske i pripremili niz akcija u suradnji s izrazito pristupačnim i dragim suradnicima iz OŠ Čučerje, u čijem smo dvorištu proveli čak 3 volonterske akcije.

Uređenje školskog vrta i sadnja voćaka: Za ovu logističku noćnu moru od akcije pošteno smo zasukali rukave i dali se na posao, jer da bismo uopće počeli s radom, do OŠ Čučerje trebalo je prebaciti 56 sadnica voćaka, lopate, motike, srpove, škare, materijala za 500 litara supstrata, raznu drugu sitnu i nesitnu opremu i naravno, vrijedne ruke koje će od svega toga napraviti vjerojatno najljepši školski vrt u Zagrebu i okolici.

Na kraju je ispalo da je naš dio posla završio s logistikom, jer pridružili su nam se prijatelji Mile i Jasmina iz udruge OAZA s 11 volontera iz Češke, Danske, Francuske, Irske, Nizozemske, Njemačke i Poljske. Međunarodne snage sadnje odradile su nevjerojatan posao kao od šale, a mi smo stigli samo gledati i učiti.

U jednom proaktivnom poslijepodnevu, raščišćen je i uređen školski vrt, postojeće zdrave voćke su zadržane, podrezane i uređene, nove sadnice, svih 56, posađene su na predviđenim mjestima, dobro zalivene,  dodan im je supstrat, a čitav vrt naposljetku je i zaštićen novopostavljenom ogradom. Bravo! Hvala OAZA-inim volonterima, studenticama s Agronomskog fakulteta i drugim volonterkama i volonterima koji su se taj dan primili lopate!

Uređenje ograde: Iza OŠ Čučerje proteže se zbilja divan krajolik, pogled sa školskog igrališta na kojem klinci igraju viktorije, skreće na stepenice koje vode do mosta preko potoka, a s druge strane zelena ravnica na čijem kraju počinje školski vrt, a sve završava gustom šumom. U ovoj idili jedino strši malo neugledna ograda, hrđava na dnu, a premazana bojom koja baš i nije odabrana zbog estetskih kriterija. Zato smo odlučili i ovdje intervenirati, unatoč apsolutnom nedostatku iskustva u farbanju.

Osnaženi volonterskim timom od preko deset volontera, u kojem su se našli i naši suradnici, prijatelji pa čak i članovi obitelji, brusili smo, čistili, brisali, valjali i mazali. Odlučili smo neiskustvo prikriti kreativom pa smo ogradu farbali u zeleno-bijelim tonovima, s ciljem da bijele dijelove ograde na kraju uljepšamo šarenim crtarijama, a zelene uredimo motivima izrađenim od plastificiranih traka.

Ideja se činila odličnom, ali praksu je iznenada prekinuo pljusak koji je nagnao naše volonterske trupe na brzo povlačenje. Trake i šarene boje sada čekaju novu priliku u našem uredu, ali vjerujemo da ćemo ubrzo završiti započeti posao. Do tada, naša zeleno-bijela ograda ipak čini onaj divni prizor još bar mrvicu ljepšim.

Mural s porukom mira: S obzirom da u uredu igramo kamen-škare-papir kada treba napisati kakvu obavijest na vrata ureda, jer se ne slažemo čiji je rukopis očajniji, za izradu murala na zidu OŠ Čučerje morali smo naći nekog sposobnijeg. Našli smo Mane Mei-a, visokog zgodnog mladića koji već godinama uljepšava Zagreb pozitivnim i inspirativnim porukama.

Već smo načuli po zagrebačkim kuloarima da Mane slovi kao najbrži sprej zapada, a u to smo se imali prilike uvjeriti i vlastitim očima. Jednog trena je stajao i zurio u zid u fazonu 'budi jedno sa zidom', drugi tren već je pola zida bilo obojano. Naša ekipa na ogradi još nije stigla ni otvoriti kantice s bojom. Hvala Mane, Zagreb je bogatiji za još jedan novi divan prizor, vjerujemo da će poruka mira ostati utkana u srca brojnih naraštaja čučerskih osnovnoškolaca!

Za kraj, hvala divnim ljudima koji su odlučili pokloniti svoje vrijeme i rad osnovnoj školi i lokalnoj zajednici u Čučerju. Nemamo dovoljno prstiju, ali mislimo da smo nabrojali čak 32 volonterke i volontera! Hvala Mile i Jasmina, i hvala vašim inozemnim volonterskim snagama iz OAZE, bez vas bi još uvijek kopali rupe iza OŠ Čučerje, hvala Mane Mei na prekul muralu, hvala Magdaleni i Mariji s Agronomskog fakulteta, hvala Dunjinoj volonterskoj ekipi, Sari na fotkanju, Karli, Tamari i Ivani na prijevozu i volonterskom angažmanu, hvala mami Meliti, VCZ učiteljici Jasenki i volonterskoj ekipi Unilevera, hvala Valeriju koji je svojim kombijem odradio ogroman dio prijevoza, hvala svim djelatnicima OŠ Čučerje, ravnateljici Vesni na susretljivosti i domaru Stjepanu na pomoći sa svime što smo na licu mjesta trebali, hvala Zvjezdani Žuglić, predsjednici MO Čučerje na podršci i hvala svima koji su se taj dan došli s nama podružiti i širiti ovu dobru priču, super ste!

 

 

VOLONTERSKE AKCIJE JESENJE SADNJE VOĆAKA U ŠKOLSKIM VRTOVIMA

U želji da vrtove i dvorišta zagrebačkih škola učinimo zelenijima i šarenijima, a školske dane ukusnijima, ponudili smo suradnju osnovnim i srednjim školama na području grada Zagreba, s idejom jesenje sadnje voćaka. S obzirom na epidemiološke okolnosti i niz novih izazova s kojima se djelatnici škola suočavaju na početku školske godine, jako smo sretni što smo sadnju dogovorili s čak 10 škola!

Od prvotne ideje ove zelene akcije, do ovog ponosnog trenutka kada 10 osnovnih i srednjih škola sadi čak 115 sadnica, put je bio zabavan, ali ponekad trnovit. Vodili su nas partneri iz udruge OAZA, na čelu s našim velikim prijateljem i šaptačem biljkama Miletom. Mile nas je podučio koje voćke možemo saditi ujesen, do kojih dimenzija one mogu narasti i što im treba da sadnja bude uspješna. Sve ostalo je povijest, mail vamo, telefonski poziv tamo, nismo se ni snašli, već smo imali pune ruke sadnica, doslovno. Školama i dragim učenicima-volonterima želimo puno zabave i uspjeha u akcijama sadnji, jedva čekamo ukusne šetnje školskim vrtovima!

Veliko hvala Miletu i OAZI na zelenom vodstvu, Igoru, Žacu te GlobalLogicu i  njihovom zaposleniku Darku na prijevozu sadnica. Hvala i školama koje su pored hrpe posla na početku školske godine našle vremena i volje saditi s nama:

OŠ Cesarec -                         10 sadnica

PŠV Prelog -                          9 sadnica

IX.Gimnazija -                        4 sadnice                               

OŠ Šenoa -                            6 sadnica

OŠ Retkovec -                       5 sadnica

OŠ Ljubljanica -                     4 sadnice       

OŠ A. Bencekovića -             5 sadnica

OŠ Jordanovac -                   5 sadnica

OŠ J. J. Strossmayera -        5 sadnica

OŠ Čučerje -                          56 sadnica

IOŠ Slatina -                          ukrasno bilje

OŠ. J. Kozarca Slatina -        ukrasno bilje   

Neka ostane zapisano da, iako ih je mnogo, to nisu sve volonterske akcije koje smo inicijalno planirali provesti! Htjeli smo i organizirati pomoć starijim i nemoćnim građanima na području Gornje Dubrave čiji su domovi stradali u potresu. Malo bi cijepali drva, malo čistili i uređivali gdje možemo, a negdje bi pomogli majstorima u popravcima. Nažalost, okolnosti su nas natjerale da odgodimo ove akcije za mjesece koji dolaze, tako da uskoro možete očekivati izvještaj VCZ akcija vol. 2!