Gdje sam?

Hrvatska volontira! - izvještaj

Pod sloganom Volontiraj, budi promjena! 21. rujna 2012. na Međunarodni dan mira održalo se 154 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske u koje je bilo uključeno 2165 volontera. Brojni volonteri su volontirajući taj dan nesebično poklonili društvu ukupno 8958 sati.

Hrvatska mreža volonterskih centara po drugi puta organizirala je kampanju Hrvatska Volontira! kojom se željelo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Aktivnosti su bile vrlo različite od volontiranja u pučkim kuhinjama, volontiranja s beskućnicima do pletenja ribarskih mreža, pružanja frizerskih usluga te osnovnoškolaca koji ispisuju poruke mira.

Posebno je bio veliki broj akcija koje su usmjerene na rad sa starijim i nemoćnim osobama s obzirom da je ova godina i Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Ono što nas jako veseli je da se ove godine uz Zagreb, Rijeku, Split i Osijek volontiralo u velikom broju drugih gradova: od istočne i sjeverne Hrvatske u Vukovaru, Đakovu, Kutini, Čakovcu, Sisku, Petrinji do zapadne i južne gdje se volontiralo u Umagu, Puli, Senju, Makarskoj, Dubrovniku i brojnim drugim gradovima.

Pokrovitelj kampanje je bio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.


Podršku u promociji kampanje na nacionalnoj razini osigurao je Drogerie Markt (DM) Hrvatska.


Kampanja se simbolično održala na Međunarodni dan mira. Mir je vrijednost koja za Hrvatsku ima posebno značenje i u čiju su promociju i zagovaranje uključeni brojni volonteri.

Sloganom Volontiraj - budi promjena – željeli smo naglasiti da kroz volontiranje činimo pozitivne pomake u našem okruženju, pomažemo drugoj osobi ili pomažemo u riješavanju nekog društvenog problema, a istovremeno činimo pozitivne promjene u nama samima – učimo, postajemo snažniji i bolji ljudi.

Više o provedenoj kampanji na području središnje Hrvatske: ovdje.