Gdje sam?

Dodjeljene državne nagrade za volontiranje

Na Međunarodni dan volontera, u petak, 05.12.2014., Ministarstvo socijalne politike i mladih dodijelilo je državne nagrade za volontiranje Sanji Kovačić iz Marije Bistrice, I. gimnaziji iz Zagreba te udrugama i pojedincima koji su pomagali za vrijeme poplava u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić uručila je državne nagrade za volontiranje liječnici iz Marije Bistrice Sanji Kovačić i I. Zagrebačkoj gimnaziji. Također, posebne zahvalnice ministrica Opačić uručila je udrugama i pojedincima koji su pomagali institucijama i građanima s poplavljenih područja u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske.

Svečanom sjednicom Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva obilježen je i Međunarodni dan volontera, 5. prosinca.

"O volonterstvu se malo govori, a vaša je uloga u društvu neprocjenjiva i takva količina dobrote se ne da vrednovati", istaknula je ministrica Opačić čestitajući svim volonterima na njihovu radu.

"Davanjem svojeg slobodnog vremena, znanja i iskustva, entuzijazma i energije drugome, doprinosite razvoju zajednice i društva u cjelini. Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije, zbližava i povezuje", poručila je Opačić.

Dobitnica nagrade Sanja Kovačić duže od 25 godina bavi se humanitarnim radom. Pokrenula je brojne akcije u suradnji s udrugama u Mariji Bistrici, Crvenim križem i zakladom "Ana Rukavina". O njezinu angažmanu najbolji svjedoči činjenica da je ukupno volontirala gotovo tisuću sati ili 43 dana.

Nagrada me iznenadila i istinski razveslila, kazala je Kovačić, ističući da je volonterstvo iznimno važno, pogotovo u današnje užurbano vrijeme. "Mi ne radimo da bi nas se hvalilo, da bi dobili priznaje, međutim, ako ono dođe, drago nam je, jer je to znak da smo prepoznati", kazala je Kovačić.

U ime učenika i nastavnika I. Zagrebačke gimnazije u kojoj je volonterstvo razvijeno već 20 godina zahvalila je ravnateljica Dunja Marušić Brezetić. Podsjetila je na njihovu dugogodišnju akciju "Kap dobrote", na pomaganje u pučkoj kuhinji, skupljanje pet ambalaže i doniranje novca djeci u specijalnoj bolnici u Bistri, kao i pomaganje toj djeci.

U svijetu je volonterski rad izuzetno priznat, cijenjen, vrednovan i tražen, te je dobra prilika za stjecanje iskustva i buduće zapošljavanje. Postoji puno oblika volontiranja, poput prikupljanja financijske pomoći za siromašne, pomoći i rada s djecom s posebnim potrebama, pomoći starijima itd.

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

U Hrvatskoj djeluju četri regionalna volonterska centra u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Procjenjuje se da ima oko 20.000 volontera, od kojih su 65 posto žene.