Gdje sam?

Dodijeljene nagrade najboljim zagrebačkim volonterima u 2016. godini!

Održano osmo izdanje nagrade Volonterski Oskar u organizaciji Volonterskog centra Zagreb. U nastavku donosimo fotografije s dodjele te kratke video priče o finalistima i dobinici nagrade za životno djelo.

Nagrada Volonterski Oskar 2016. za najboljeg volontera/ku grada Zagreba dodijeljena je Mateju Iliću Buljanu (27), višegodišnjem volonteru Hrabrog telefona, koji je osvojio 73% od ukupno 3.572 glasova građana. Uz Mateja, nagrađene su i druge dvije finalistkinje koje su odabrane u drugi krug natječaja: Martina Hodinj (18), volonterka I. gimnazije te Marijana Jergović (52), volonterka udruge Smiješak za sve.

Volonterski centar Zagreb ove je godine Mariji Fulgosi (67), volonterki Katoličke udruge „Kap dobrote“ dodijelio posebnu nagradu za životno djelo te skoro tri desetljeća dug volonterski angažman s najugroženijim članovima zajednice.

Svečana dodjela nagrade održana je u četvrtak 23. veljače 2017. u Staroj gradskoj vijećnici. Program dodjele započeo je pozdravnim govorima.

„Zbog svih ovih divnih volontera i njihovih inspirativnih priča sve se više ostvaruje vizija VCZ-a; društvo u kojem je volonterstvo pokretačka snaga aktivne, humane i odgovorne zajednice!“ – započela je govor izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.

„Pozitivna strast i ljubav su ono što najbolje pokreće život. Veliki ljudi pomažu ljudima, to je najveći dar koji čovjek može dobiti: da dariva i bude darivan; zato nastavite darivati. Čestitam svim volonterima!“ – poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Uzvanicima se obratila i prošlogodišnja dobitnica nagrade, Anka Juričić, dugogodišnja volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka. „Volontiranje je način za stvaranje dobrih međuljudskih odnosa. Volonteri mogu učiniti svijet boljim. Volonteri su ponos Hrvatske!“ - poručuje Anka.

Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2015. pristiglo je ukupno 23 prijave te su u sklopu dodjele svim nominiranim kandidatima dodijeljena priznanja i zahvale. Posebna nagrada za životno djelo dodijeljena je Mariji Fulgosi koja se potom obratila uzvanicima.

„Danas je pobijedila ljubav i to ne bilo koja, već ona prema drugima u potrebi. Mjesta i potreba ima uvijek, stoga vas sve pozivam da nam se pridružite u volontiranju.“ – poručuje Marija.

U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju nakon čega je Mateju Iliću Buljanu dodijeljena nagrada Volonterski Oskar 2016. kao volonteru s najvećim brojem glasova građana.

„Zašto volontiram? Da budem tu za druge i da ostavim svoj trag. Nagrade mi nisu važne, najveća nagrada je sreća mojih korisnika.“ – otkriva Matej.

Program dodjele moderirao je radijski voditelj Frano Ridjan, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera/ku godine koja se od 2009. dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Galeriju fotografija s dodjele pogledajte OVDJE (autor: kovazg)

Kratke video priče o finalistima Volonterskog Oskara

VCZ Oskar finalisti 2017 from FADE IN on Vimeo.


Kratka video priča o dobitnici Volonterskog Oskara za životno djelo

VCZ Oskar zivotno djelo 2017 from FADE IN on Vimeo.


Koncept i produkcija: Fade In