Gdje sam?

„Dobro-voljci za podršku ugroženim građanima“

Sredinom travnja Volonterski centar Zagreb pokrenuo je niz akcija podrške građanima kojima su korona-kriza i potres u Zagrebu znatno otežali ili čak ugrozili njihove živote. Uz tim VCZ-a okupili su se „dobro-voljci“ iz više organizacija koji su se solidarizirali s našim sugrađanima te je svatko na svoj način doprinio da im malčice olakša trenutnu situaciju. 

Unilever je donirao golemu količinu sredstava za njegu, higijenu i čišćenje, sladolede za SOS dječje selo i građane Dubrave te poštarinu za slanje paketa obiteljima iz cijele Hrvatske. Tvrtka GlobalLogic osigurala je i po mjerama Stožera opremila službeni auto i omogućila svojim zaposlenicima da volontiraju i koriste službeni auto u akcijama podrške građanima.

VCZ je povezao sve dionike, organizirao akcije, osigurao volontere za pakiranje i razvoženje donacija ugroženim građanima.

Mali Zmaj i Ambidekster sudjelovali su u organizaciji dijela akcija s njihovim korisnicima, a Vijeće Gradske četvrti (VGČ) Gornja Dubrava kontaktiralo je ugrožene građane i prikupljalo različite donacije za njih.

Tako smo u našim akcijama s udrugom Ambidekster obišli gradsku četvrt Žitnjak i Peščenicu i darovali 44 paketa higijenskih potrepština za ukupno 23 obitelji romskog podrijetla.

 

S udrugom Mali Zmaj posjetili smo 56 socijalno ugroženih obitelji iz Zagreba i okolice. Zahvaljujući našim volonterima – taksistima iz IT tvrtke GlobalLogic obišli smo Zagreb uzduž i poprijeko, od Podsuseda do Lučkog pa sve do Petruševca i Gornje Dubrave. Mali Zmaj je udruga koja pomaže 408 djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa iz cijele Hrvatske te smo nakon obilaska Zagreba nastavili akciju podrške pakiranjem i slanjem paketa na 90 adresa obiteljima iz cijele Hrvatske, ponajviše iz ruralnih područja.

Od kraja travnja započeli smo akcije s VGČ Gornja Dubrava. Posjetili  smo više od 35 obitelji, a neke od njih smo obišli i 2 puta. Osigurali smo donacije za vatrogasce iz mjesnih odbora Granešina i Kučilovina te Dječji Dom Emaus. Ono što nas veseli je da smo i volonterima koji već mjesec i pol volontiraju na deponiju podjele građevinskog materijala za ljude čije su kuće stradale u potresu uspjeli osigurati dio zaštitne i radne opreme, ali i sokiće i keksiće za predahe od teškog posla.

Naši zadnji obilasci ugroženih građana bili su u kvartu Čučerje, na Medvedskom bregu i ulicama Trstenik i Lepušići. Ono što smo vidjeli tamo još nas drži tužnima i potresenima te planiramo nastaviti s akcijama podrške našim sugrađanima iz Čučerja. Njihovi životi i egzistencija puno su ugroženiji od onoga što vidimo u medijima i javnosti i smatramo da im je potrebna svaka vrsta podrške, od one materijalne do emocionalne u vidu empatije i solidarnosti.

 

Hvala svim suradnicima i partnerima na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji, nastavljamo odgovorno i solidarno!