Gdje sam?

Slavko Navratil dobitnik je Volonterskog Oskara za 2014. godinu!

Volonterski centar Zagreb, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dodijelio je u srijedu, 25. veljače 2015. šestog Volonterskog Oskara, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine – pojedinca koji mijenja svoju širu zajednicu nabolje.

Nagrada je dodijeljena Slavku Navratilu, dugogodišnjem volonteru Udruge Dodir, koji je osvojio 46% od ukupno 1.803 glasova građana. Uz Slavka, u drugi krug natječaja za nagradu Volonterski Oskar 2014. odabrani su i Maja Vuga, volonterka Udruge terapijsko jahanje Don Kihot te Marin Čujić, volonter udruge Krijesnica.

Svečana dodjela Volonterskog Oskara 2014. održana je u srijedu 25. veljače 2014. u Staroj gradskoj vijećnici. Program dodjele započeo je pozdravnim govorima.

"Marin, Maja i Slavko zaista jesu zvijezde naše današnjice, osobe čija djela zaslužuju sve pohvale i čija djela mogu biti smjernice i u našim životima. Volonteri su svijetle točke našeg društva. Krenimo od sebe i volontirajmo jer tako kreiramo ljepšu zajedničku budućnost." - istaknula je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika.

"Objeručke smo prihvatili podržati volontiranje i to ćemo činiti i nadalje. Samo zajedno možemo učiniti što je potrebno, a za to treba srce i volja. A ovi volonteri imaju baš to i puno im hvala svima." - poručila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

"Živimo u društvu gdje nemamo vremena za sebe i svoje bližnje, a volonteri nalaze vremena za osobe koje ne poznaju i to treba cijeniti. Ovo je jedan pokret dobrote i zbog volontera vjerujem da ima nade za naše društvo." - naglasio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, gdn. Darinko Kosor.

Uzvanicima se obratila i prošlogodišnja dobitnica nagrade, Maša Davidović, mlada liječnica i dugogodišnja volonterka Dječjeg doma Zagreb.

"Ova nagrada ne služi samo da se netko individualno ističe, već da inspirira sve ostale. Osim toga, kada bi svatko dao dio sebe, onda bi mogli promijeniti ovaj svijet na bolje." - poručuje Maša.

Na natječaj za nagradu Volonterski Oskar 2014. pristiglo je ukupno 22 prijave te su ovim putem svim nominiranim kandidatima dodjeljene prigodne nagrade. U nastavku programa, o finalistima natječaja govorili su predstavnici organizacija u kojima volontiraju. Nakon kratkog obraćanja publici od strane samih finalista, Slavku Navratilu dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar za 2014. godinu kao volonteru s najvećim brojem glasova građana.

Slavko Navratil (74) najstariji je volonter Udruge Dodir i to ne samo po godinama već i po volonterskom angažmanu koji seže u daleku povijest ove 20 godina stare organizacije i traje već 18 godinu zaredom. U 2014. godini prikupio je ukupno 208 volonterskih sati.

Na poziv jedne gluhoslijepe osobe aktivno se uključio u rad udruge za što kaže da je to bila “ljubav na prvi dodir.” Volontira jer smatra da gluhoslijepe osobe imaju puno više komunikacijskih problema nego samo gluhe i želio je da se i oni uključe u sve aktivnosti, razgovore, obavljanje svakodnevnih stvari. On je intervenor. To znači da prati gluhoslijepu osobu na mjesta kamo želi ići i usput joj opisuje što sve vidi uokolo. On je i prevoditelj na druženjima jer može vidjeti glavnog prevoditelja te prenijeti gluhoslijepoj osobi ono što drugi govore.

Kao gluha osoba koja ima potpuno ispunjen život Slavko je našim gluhoslijepim sugrađanima na najbolji mogući način dao poticaj za novi početak u životu, svojim vlastitim primjerom im je pokazao da se uz podršku može sve. Bio je inicijator organiziranja prvog izleta za gluhoslijepe osobe i prvog ljetovanja. Sudjelovao je na svim kreativnim, likovnim i dramskim radionicama, uvijek u sjeni, pružajući podršku gluhoslijepima i “gurajući” ih naprijed. S vremenom je postao ”tata” svim gluhoslijepim osobama, bez njega ne prolazi niti jedno okupljanje, proslava ili ozbiljan sastanak.

Progam dodjele moderirao je televizijski voditelj Frano Ridjan, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen Djevojački zbor IX. gimnazije.