Gdje sam?

Međunarodni kampovi u Hrvatskoj

Volonterski centar Zagreb svake godine organizira volonterske kampove u Republici Hrvatskoj namijenjene međunarodnim volonterima. Kampove organiziramo u suradnji s partnerima iz lokalnih zajednica (udrugama ili lokalnim samoupravama). Uloga VCZ-a je regrutirati međunarodne volontere, osigurati i educirati voditelje kampova i facilitirati procjenu potreba i organizaciju posla u zajednici, dok lokalni partneri osiguravaju smještaj i hranu za volontere.

HR-VCZ 12.1 LANDSCAPE OF REMEMBRANCE – GOLI OTOK, 17.06.2016. – 03.07.2016.
Partner u projektu: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
Broj volontera: 20

Opis kampa: Volonteri će raditi na poslovima raščišćavanja terena i uređenja perivoja na Golom otoku: raščiščavanje pješačkih staza i puteva (rezanje suvišnog granja koje ometa prolaz, grabljanje staza i uklanjanje odrezanog i pograbljanog otpada), raščiščavanje okoliša oko srušenih baraka, razvrstavanje i odvoz prirodnog i građevinskog materijala.

Osim fizičkog posla, za volontere će biti organizirano niz edukativnih radionica na teme suočavanja s prošlošću i društveno angažirane umjetnosti. Volonteri će sudjelovati na trodnevnoj ljetnoj školi posvećenoj razmjeni iskustava i informacija o sjećanjima na političko nasilje za vrijeme socijalističkog i komunističkog režima. Za volontere će biti organizirani studijski posjeti povijesno značajnim lokalitetima (bivši zatvor Goli Otok i koncentracijski logor Kampor). Sudjelovat će i na nizu radionica i panela na temu lokalne povijesti, umjetnosti i kulture sjećanja.

Kampom će se ujedno promovirati aktivan angažman u lokalnoj zajednici te kreirati okruženje za interkulturalno učenje i razvoj tolerancije i razumijevanja među različitim kulturama.

Prijava na kamp LANDSCAPE OF REMEMBRANCE 


HR-VCZ 7.1 ACTIVE SUMMER FOR KIDS – KUTINA, 18.06.2016. – 10.07.2016.

Partner u projektu: Udruga KOMA, Kutina
Broj volontera: 10

Opis kampa: Volonteri će organizirati kreativne radionice za djecu – likovne radionice, sportske radionice, strani jezici, kuhanje, ples, filmske radionce, gluma itd. Uz pomoć lokalnih volontera, moći će upotrijebiti vlastite vještine i s djecom raditi na razvoju njihovih potencijala. Radionice će se održavati na otvorenim i u zatvorenim prostorima Učeničkog doma Kutina.

Prijava na kamp ACTIVE SUMMER FOR KIDS


HR-VCZ 7.2 UNITED IN ART – KRIŽEVCI, 01.07.2016. – 10.07.2016.

Partner u projektu: Volonterski centar Link, Križevci
Broj volontera: 10

Opis kampa: Za djecu i mlade, koji ljeto provode u gradu, volonteri će osmišljavati i voditi umjetničke radionice i predstaviti svoju kulturu i unijeti međunarodnu atmosferu. Radionice mogu biti plesne, likovne, glazbene, akrobatske – naglasak je na raznolikosti, stvaralaštvu i međunarodnom okruženju što znači da bi volonteri kroz radionice trebali predstaviti i svoju zemlju (korištenjem određenih motiva, predstavljanjem folklora i slično). Kroz te radionice volonteri će moći motivirati djecu da upoznaju nove kulture, razvijaju, doživljavaju umjetnost kao ljudsku djelatnost koja je zajednička svim kulturama, koja ne poznaje granice i povezuje sve u veselju stvaranja.

Prijava na kamp UNITED IN ART


HR-VCZ 7.3 SUMMER FOR CHILDREN – SUPETAR, 17.07.2016. – 27.07.2016.

Partner u projektu: Dječji dom Sv. Ana, Vinkovci
Broj volontera: 6

Opis kampa: Aktivnosti koje će se provoditi na kampu usmjerene su na organizaciju slobodnog vremena djece. Volonteri će imati slobodu i kreativnost da osmisle radionice različitih tema (zaštita okoliša, recikliranje, kreativne radionice – glazbene, plesne, kazališne, sportske aktivnosti i drugo). Aktivnosti će se odvijati na otvorenom u jutarnjim i popodnevnim satima, dok će u večernjim satima biti moguće organizirati aktivnosti u prostorijama odmarališta.

Prijava na kamp SUMMER FOR CHILDREN


HR-VCZ 12.2 YOUTH ART ŠPANCIR – VARAŽDIN, 07.08.2016. – 29.08.2016.

Partner u projektu: Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Varaždin
Broj volontera: 14

Opis kampa: Volonteri će kroz umjetničko sudjelovanje i organizacijska zaduženja vezana uz lokalni festival Špancirfest i rad u lokalnom centru za mlade učiti o lokalnoj kulturi, povijesti i kreativnom radu s populacijom mladih. Od 7.8. do 18.8. volonteri će biti uključeni u edukacije i rad udruga pod okriljem Centra za mlade Grada Varaždina (međusobno upoznavanje i upoznavanje grada i okolice, festivala, udruga i programa kampa, lagani fizički rad kako bi pripremili Centar za nadolazeće događaje, promocija i priprema osmišljenih umjetničkih radionica, trening za volontere koji će raditi kao asistenti u tehničkoj podršci festivala).

Od 19.8. do 28.8. u skladu s vlastitim interesima, volonteri će se grupirati u dvije skupine i uključiti u održavanje festivala. Za vrijeme trajanja Špancirfesta volonteri će raditi kao: 1.) izvoditelji umjetničkog programa / radionica s mladima - ovisno o vlastitim kompetencijama sudjelovat će u programu festivala tako da osmisle, organiziraju i vode umjetničke radionice sa zainteresiranim mladima; 2.) asistenti u tehničkoj podršci festivala – na poslovima pratitelja/domaćina za izvođače festivala, informatora, odnosa s javnošću te izrade i izdavanja akreditacija/ulaznica.

Prijava na kamp YOUTH ART ŠPANCIR


HR-VCZ 7.4 SUMMER YOUTH ACTIVITIES – BEDEKOVČINA, 12.08.2016. – 21.08.2016.

Partner u projektu: Odgojni dom Bedekovčina
Broj volontera: 10

Opis kampa: Volonteri će osmisliti i provoditi radionice za djevojke iz Odgojnog doma Bedekovčina. Teme aktivnosti/radionica mogu biti različite i ovise o tome s čime se volonter/ka bavi, primjerice: ples, gluma, slikanje, kuhanje, interaktivno predstavljanje svoje zemlje, žongliranje, sportske aktivnosti i dr. Radionice će biti interaktivne, zanimljive i omogućiti svima da sudjeluju, a krajnji cilj je da djevojke iz Doma (a i drugi volonteri/ke) prošire svoje vidike i okušaju se u novim stvarima, budu kreativne i uživaju u internacionalnoj atmosferi.

Prijava na kamp SUMMER YOUTH ACTIVITIES